2017. június 23., péntek

Chiptuning Budapest az MMC Autochip segítségével

Hogyan működik a chiptuning és a motoroptimalizálás?

A mai korszerű motorok működése elektronikusan vezérelt. A program ami az ehhez szükséges műveleteket végrehajtja, a motorvezérlő egységben található. A chiptuning ennek a programnak a módosításával éri el, hogy a motorban lévő tartalékokat előhozza. Az értékek helyes beállítása döntő szempont, ezért a műveletet csak olyan helyen szabad elvégeztetni, ahol megfelelő tapasztalat van a háttérben. 
Így elkerülhető hogy egy kezdő chiptuningos rosszul beállított programja kárt okozzon a motorban. A jól beállított program nem káros a motorra hosszú távon sem. Jobb helyeken az autó eredeti programját elmentik és bármikor vissza tudják állítani a gyári állapotot. A legtöbb esetben még akkor is, ha korábban valaki már belenyúlt a vezérlőegységbe és rossz programot töltött rá. Ez a javítás a kóklerek után jelenség egyre gyakoribb eset.

                                  Budapest Chiptuning

Autochip Budapest Chiptuning

Különbségek az egyes motorok között

A sorozatgyártásban előállított autók motorjai az ehhez szükséges alkatrészek tűréshatárai miatt nem egyformák. A vezérlőprogram átlagértékekre vannak beállítva, a finomhangolás a gyártás során gazdaságossági okok miatt nem megvalósítható. Chiptuninggal megoldható az adott motorhoz történő finomhangolás és motoroptimalizálás.
Ehhez nincs szükség semmilyen fúrás- faragásra vagy mechanikai átalakításra. A művelet során a vezérlőprogram kerül módosításra, plusz alkatrészt nem kell beszerelni. Ha programozó érti a dolgát és kellő tapasztalattal valamint hosszú távú visszajelzésekkel is rendelkezik az adott típusról, akkor az autó jó kezekben van. Megoldhatóak egyéni kérések is, amellett hogy a motor állapota is figyelembe van véve a hangolásnál, legyen az egy optimális beállítás, vagy a maximális teljesítmény elérése, vagy a fogyasztás csökkentése.
Chiptuning szempontok
Cégünk a sorozatgyártásban készült utcai autókra szakosodott, átalakított motorokkal és versenyautókkal csak kivételes esetben foglalkozunk. Az utcai autóknál az egyik leglényegesebb szempont a motor tartóssága, mi a maximális teljesítményt úgy értelmezzük, hogy a beállított értékkel még a biztonságos határon belül maradjunk, ami nem rövidíti meg a motor élettartamát. Nem csak az számít, hogy hány lóerő és hány Nm növekedést sikerül elérni. Egy rosszul megírt programmal is lehet ugyanakkora növekedés mint egy jól megírt programmal, de míg az egyik esetben a motor károsodhat, a másik esetben hosszú távon sem. 
Budapest chiptuning árak 

Az is fontos szempont, hogy a motor fordulatszám függvényében hogyan adja le a plusz teljesítményt és forgatónyomatékot. Ezt hívják motorkarakterisztikának, és a cél az hogy minél alacsonyabb fordulatszámon legyen plusz erő. Ezzel érhető el hogy a motor rugalmasabb legyen: állóhelyzetből fürgébben indul az autó, gyorsításnál hamarabb fel lehet váltani és nem szükséges feleslegesen pörgetni a motort, hosszú emelkedőkön az autó nem veszti el a lendületét - megspórolható egy visszaváltás, kis utcából kikanyarodva 2. fokozatban a motor gyorsításkor nem fullad hanem gyorsul, 5. fokozatban már alacsonyabb fordulatszámon is reagál a motor így nincs szükség visszaváltásra ebben az esetben sem.

 Chiptuning előtti tudnivalók

Használt autó vásárlásánál előfordulnak olyan esetek is, hogy az új tulajdonos tudta nélkül rossz program került az autóba. Ez különféle hibajelenségeket eredményezhet, és sok esetben a márkaszervizek nem találnak megoldást erre a problémára. Vállaljuk az ilyen autók vezérlőprogramjának a javítását, a gyári program beszerzését és a chiptuning program javítását is. Csak olyan autó chiptuningját vállaljuk el, ami a gyári programmal hibamentesen működik. Ha a motor működésével kapcsolatos hibakódok vannak, akkor először diagnosztika következik majd a fennálló hiba javítása, szükség esetén a hibás alkatrész cseréje. Frissen vásárolt autónál, legyen az használt vagy új, nem javasolt az azonnali chiptuning. 
Célszerű legalább 1000 km-t megtenni és tesztelni az autót városban és autópályán egyaránt különböző üzemi körülmények között, hogy kiderüljön minden jól működik, és hogy megismerjük az autó menettulajdonságait az úton valós körülmények között, és legyen viszonyítási alapunk a fogyasztási értékekről is. Használt autó vásárlása esetén javasolt az azonnali szerviz, a motorolaj és a szűrők cseréje, valamint a vezérműszíj, feszítőgörgő stb. cseréje is, ha nincs végig vezetett szervizkönyv.

Így az autó üzembiztosabb lesz és nagy meghibásodásoktól kímélhetjük meg a motort. Ezek után nyugodtabban lehet a chiptuningot is megcsináltatni. A jó értékekkel beállított chiptuning program a motor élettartamát nem rövidíti meg, de tudni kell hogy egy alkatrész sem örök életű. Egy turbó elmegy általában 200-300e. km-t (természetesen vannak eltérések) ezek után bármikor lehet számítani arra, hogy esedékes lesz egy turbó csere vagy felújítás. Ha ez megtörténik és jól csinálják akkor megint nem lesz vele gond pár 100e. km-ig.

Konkrét eset

Tegnap járt a műhelyünkben egy ügyfél egy Volkswagen Passat 1.9TDI 105 LE 2006-os évjáratú autóval, chiptuningot szeretett volna az autójára. Néhány száz db ilyen típusú autó programozása után (az utolsó 1 nappal korábban járt a műhelyünkben) a munka nem tűnt túl nagy kihívásnak, mondhatni rutin feladat.
 Próbaindítás során kiderült hogy a műszerfalon világít a check engine visszajelző, ami a motor működésével kapcsolatos hibát jelez. A diagnosztika során a hibatároló kiolvasása után kiderült hogy probléma van a részecskeszűrő működésével. A km óra 315000-et mutatott, ami szervizkönyv hiányában azt jelenti hogy ennyi biztos van benne, de több is lehet. Tudni kell hogy a hibásan működő részecskeszűrő hatással van a motor működésére, és ha a hiba hosszú távon fennáll akkor károkat okozhat a motorban és a turbó is tönkremehet.

check engine autochip chiptuning
Ha a részecskeszűrő nem tud tökéletesen és automatikusan regenerálódni (rendszeres időközönként kiégetni a benne lerakódott koromszemcséket) akkor részleges dugulás jön létre. A kipufogógáz nem tud megfelelően távozni, a nyomás megnő, a korom lerakódik az egész kipufogórendszerben és turbó változó geometriájú lapátjain is.

A dugulás fojtja a motort ami később vészüzemhez és tiltáshoz vezethet, a lerakódott korom a turbó lapátjain azt eredményezheti, hogy a változó geometria megszorul. Helyes működés esetén a turbó lapátjai fordulatszám függvényében változtatják a szögüket, hogy a motor az adott terheléshez tartozó megfelelő turbónyomást kapja. Ha a geometria megszorul, akkor attól függően hogy ez a lapát milyen pozíciójában történt, a turbónyomás lehet túl alacsony vagy túl magas, de az biztos hogy az értéke nem lesz megfelelő. Ha turbó túl magas nyomásértéken dolgozik akkor idő előtt tönkremehet.
Az ügyféllel történt egyeztetés során kiderült, hogy az autót néhány hónappal korábban vásárolták, a turbó felújítva vagy cserélve nem volt korábban, és néhány nappal később indulnának az autóval 2000 km távolságra. A javaslatom az volt, hogy első körben meg kell szüntetni a részecskeszűrő hibás működését a részecskeszűrő cseréjével vagy ideiglenes kiiktatásával. Ellenőrizni kell a turbó lapátjait hogy van-e égéstermék lerakódás és a változó geometria nem szorul. 
Ha idáig eljutunk és az autó hibamentesen működik, csak ezek után javasolt a chiptuning. Azt ügyfél azt mondta, hogy ő mindenképpen szeretné a chiptuningot. Hozzátartozik a történethez hogy az eset a szabadságom előtti utolsó munkanapon történt, így közöltem az ügyféllel hogy a chiptuningot az említett hibajelenség miatt nem vállalom. A részecskeszűrő probléma megszüntetésében tudok segíteni, mert jelenleg az a legfontosabb és elsődleges tennivaló.

Azt mondta át kell gondolnia, majd 20 perc után közölte, hogy nem kéri a részecskeszűrő javítását és elment. Nem indokolta meg, hogy miért, de ha esetleg arról volt szó hogy elvitte máshová, ahol lelkiismeret furdalás nélkül megcsinálják neki a chiptuningot mert ő ragaszkodik hozzá, akkor jó esély van arra, hogy az autó útközben le fog robbanni és tréler lesz a vége. Csak az esetet írtam le, a tanulság levonását a történetből mindenkire rábízom.

Protected by Copyscape Web Plagiarism Detector
Copyright © Minden jog fenntartva | design by DC
Jogi Közlemény


Partner oldalak:


Használt autómotor honlap: használt autómotor

Online marketing és keresőmarketing ügynökség

Autófóliázás partner a joachim autófólia

Szőnyegtisztítás partner a szőnyegtisztítás blogon

motorolaj és akkumulátor  partner

motorolaj és akkumulátor

Szőnyegtisztítás, kárpittisztítás és más érdekességek

onlinemarketing101 termalfurdo autoalkatreszek webaruhazkeszitesbudapest kárpittisztítás masszazstanfolyam teherautoberles kárpittisztítás és szőnyegtisztítás fogaszatesfogorvos karpitesszonyegtisztitas Szőnyegtisztítás, kárpittisztítás és más érdekességek

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése